KEANE - Egy titokzatos együttes nem titkolt története

keanehungary

keanehungary

A másik út...

11. rész

2019. június 29. - keanehungary

 

 (Derek Hudson fotóján - Kent, 2016)31154127_10213515734302111_7477859408583639459_n.jpg

Miután visszatért Ausztráliából, úgy tűnt, Tom sehogy sem találja a helyét... Nyomasztotta, hogy boldognak kellene lennie, hiszen gyereket vár, mindemellett élete egyik legnagyobb dobására készül. Öröm helyett azonban ürességet érzett és letargiát.   

A karácsonyi ünnepek elteltével egyre jobban elhatalmasodott  rajta egyfajta feszültség és nyomás, amit szóló karrier tervei róttak rá. 

Kétségbeesve próbált dalokat írni, ám bárhogy is igyekezett, nem jött az ihlet... Egy idő után úgy vélte, túl nagy fába vágta a fejszéjét, túlságosan könnyelmű ígéret tett egy szólólemezre vonatkozóan.

Felesége 2014 márciusában kislánynak adott életet, akit Freya névre kereszteltek.

Végre boldog volt, az apaság okozta mámoros boldogság azoban hamar elszállt. Az apró csecsemő, az átsírt éjszakák pedig újabb megpróbáltatások elé állították Tomot.

Egyre fáradtabb, kedvetlenebb lett, majd, egyre gyakrabban kapta azon magát, hogy hiányzik egyfajta "régi életforma"... ...legalábbis valami, ami gyorsan és nagy hatékonysággal oldja az egyre fokozódó stresszt. Tom tisztában volt vele, mivel járhat minimális mennyiségű drog- vagy alkohol fogyasztása az ő esetében, így minden efféle késztetést igyekezett messzire hessegetni gondolataiból.

Eszébe jutott, hogy a golf és a horgászat mennyit segített neki egykor és fontolgatni kezdte, hogy felveszi a kapcsolatot egykori pszichiáterével.

...ám mindezek  helyett azon kapta magát, hogy egyre több időt tölt a tévé-, vagy számítógépe előtt; különösen Twitter-oldalán... ahol nem ritkán a rajongók kedélyeit borzolta.

"Ne gondold, hogy bárkit is érdekel, amit a Keane nélkül csinálsz..." - kapta sorra az ilyen és ehhez hasonló üzeneteket. Tomot - akinek alapvetően bűntudata volt a hiátusz miatt - különösen érzékenyen érintették ezek a reakciók.

"Kérdezz-felelek" játékokat hirdetett, hogy oldja a közte- és rajongótábora között kibontakozó feszültségeket, ám azok rendre rosszul sültek el.

2014 júniusában a régi jóbarát, Tim felől is aggasztó hírek érkeztek. Timet ekkor már második alkalommal kapták ittas vezetésen a hatóságok. Pénzbírságra, valamint a vezetéstől való -  két évre szóló - eltiltásra ítélték. 

 ...mindezek tudata még inkább erősítette Tom lelkiismeret-furdalását és az addiginál is mélyebb letargiába süllyedt. 

A rajongók kérdéseit, mi szerint mutatna-e végre valamit a dalaiból, rendszerint "alkotói válságra" hivatkozva hárította el.

2014 augusztusában Watching Your Back címmel végül megosztott egy demót, amelyről rajongói rögtön tudni vélték, hogy mindenekelőtt egy, barátjának - Tim Rice-Oxley-nak - szóló üzenet... 

Nem sokkal később biztosította követőit, hogy rövidesen újabb demókkal lepi meg őket - merthogy végre képes dalokat írni... arra kérdésre pedig, hogy megmutatta -e Timnek az új szerzeményeit, "még nem mertem" - volt a válasz. 

Tim - a maga nehézségei ellenére - Tomnál jóval aktívabban töltötte a hiátusz időszakát és együtt dolgozott többek között Lily Allen-nel, valamint más, neves előadókkal is... 

Tom eközben továbbra is úgy érezte; nem halad és nem jut semmire. ...és miután az év végi időszak  nemcsak az év-, de kis híján az élet végét is jelentette számára, elhatározta, hogy amilyen gyorsan csak lehet, összeszedi magát és bizonyítani fog...

Újra golfozni kezdett, mi több, egyre jobbá vált és amatőr bajnokságokat nyert csapatával. A sikerélmény pedig egyfajta kapaszkodót is jelentett számára... 

(Az amatőr golfbajnok - 2015 tavasza)

tom_chaplin_fwvrvakqnuxm.jpg

Diétázni, rendszeresen sportolni kezdett és amikor csak tehette, hódolt régi és megnyugtató szenvedélyének, a sporthorgászatnak.

(Egy jól megtermett "zsákmánnyal", 2015 tavaszán)

13435426_10154290741028330_5832032186276481899_n.jpg

Mindez azonban kevésnek bizonyult. Tom kisvártatva ugyanabban a "sprirálban" találta magát, amelyből 2006-ban, -nagy nehézségek árán- sikerült kivergődnie.

Felesége ekkor közölte vele, hogy "már nem meri szeretni őt" és rövidesen szétváltak útjaik.

Tom eközben próbált megfelelni az apai szerepkörnek, ám rendre úgy érezte, ez a törekvése is kudarcba fullad.

...az év azonban újabb kihívást tartogatott számára: a Keane felkérést kapott az azévi Battle-fesztiválra. A rendezvényen négyük közül végül ő és Tim vállalta a részvételt.

Tom a lelke mélyén abban bízott, ez az alkalom lehetőséget kínál majd arra, hogy rendezze a Timmel való konfliktusait, ám az események másként alakultak, mi több, egy régi, tragikus "forgatókönyv" szerint vettek fordulatot...

Tom egyre gyakrabban tűnt el napokra úgy, hogy senki sem tudott hollétéről, majd 2015 nyarán - állítása szerint egy barátja házában - kokain-túladagolás miatt kis híján életét veszítette.

Miután túlélte a szörnyű kalandot, Tom arra jutott, többé nem vár tovább és rászánja magát arra a pszichoanalízisre, amit korábban pszichiátere javasolt neki... ...és amitől ő és a környezete egyaránt tartott.

A pszichoanalízis gyakorlatának lényege többek között az volt, hogy a terapeuta hipnózis segítségével vezeti őt vissza a múltba, felszaggatva a legmélyebb traumákat. A terapeuta arra is figyelmeztette Tomot, hogy mindez - különösen a terápia elején - rendkívül megviselheti őt lelkileg...

Tom azonban döntött és belevágott a terápiába.

Egy idő után egyre erősebbnek érezte magát, majd korábban sosem tapasztalt kiegyensúlyozottságra és életkedvre tett szert....

Nagy erőkkel látott neki a szólólemez munkálatainak; újabb dalok írásának és hangszerelésének. A zenészek kiválasztásában Adam is a segítségére volt. Matt Hales produceri munkái pedig erős alapot teremtettek a folytatáshoz. 

Pszichiátere a terápia során azt javasolta Tomnak, "írjon ki magából mindent", amit- és amennyire csak lehet. Tom -óvatosan bár, de- megfogadta a tanácsot, így 2016 nyarára egyfajta "életrajzi album" született.

 Tom szerette volna, ha a lemez első kiemelt dala az a dal, amely ahhoz az emberhez szól, aki miatt új értelmet nyert az élete és aki a legnagyobb erőt adja számára ahhoz, hogy végleg leszámoljon addikcióival.

 

Így vált az album első számú slágerévé egy, az akkor kétéves Freya-hoz intézett üzenet. Tom  a Quicksand szövegében biztosítja kislányát, hogy bármi történjék, mindig számíthat rá a jövőben. 

"...Life's gonna bring you glory
But there's another side to the story... 

And if the world shakes
Your brittle heart breaks
We will patch it up, we'll work it out...
"

 (Kislányával, Freya-val a Quicksand-hez készült album-illusztáción, ck 2016 tavaszán - Fotó: Derek Hudson)

13892309_10208354907924677_6791887766619024756_n.jpg

A lemez többi dala hasonlóképpen személyes üzenetet hordoz.

A See It So Clear-rel a múltba, pontosabban a gyerekkorába tekint vissza... Másfelől, ez a dal a leginkább művészi eredménye egy sikeres pszichoterápiának.

"...Oh I see it now, see it now
Look back and see from shadows
The loneliness reaching for me
I will give it a home so it's never alone
It was buried so deep..."

 A Solid Gold - ban feleségének, Nat-nek fejezi ki háláját, amiért újra a bizalmába fogadja és támogatja őt.

Az egyébként vidám dallamvilágú Better Way pedig az ominózus nehéz időszakra reflektál és egyfajta biztatást hivatott adni önmagának:

"...I drag my bones back down that same old road
To try and take away the pain
I'm on a one-way track
With no way to get back
There has to be a better way..."

...ugyanerre az időszakra és hányattatásaira utal a Hardened Heart című dal is:

"It's such a beautiful world
So why do I feel so down?
I should be heading for somewhere
Instead of spinning around, round, round
I'm flying out of control
Headlong into the ground
And all the people that love me
They never know if I'm up, down or round
Everything I've got
I'm gonna lose the lot
How I wish that I was not..."

Az albumhoz, amely The Wave címmel jelent meg, 2016 október 14.-én, egy "veterán" fotós, Derek Hudson készített lenyűgöző illusztrációkat.

tumblr_obpcqb8mhr1uacdtoo3_540.png

A lemezt övező siker nem kevéssé lepte meg az egyébként is bizonytalan Tomot, aki korábban a "Keane árnyékában" érezve magát, nem sok reménnyel tekintett a jövőbe...

Neves lapok keresték fel, televíziós- és rádióműsorokba kapott meghívást, ahol rendszerint elismerően nyilatkoztak szóló-tevékenységéről. 

Ő maga pedig gyakran megrendítő őszinteséggel számolt be az elmúlt évek hányattatásairól és függőségeiről.

(Kérdések kereszttüzében a Loose Women című, népszerű televíziós műsorban -2016. december 13.)

medium_yudvbfvmkpkdfgizyzoub_bg4qpgjmw0d49duwuxe64.jpg

Közben elkezdődött egy -nemcsak Angliát, de Európa többi részét és Latin-Amerikát is érintő -  turné...  az egykori Keane-rajongók egy része pedig hűségesen követte őt ezen az úton...

(Rajonók között, egy Rye templomában tartott koncert után - ck 2017 eleje)

15442194_1286690994735482_5009302276166008289_n.jpg

 Tom mindemelett felkérést kapott kiadójától egy karácsonyi album készítésére, mely még abban az évben megjelent, Twelve Tales Of Christmas címmel.

(Tom, Twelve Tales Of Christmas lemezek között - 2017 november)

 23622496_10212313177958954_8616869171126996956_n.jpg

Ezt követően igazi meglepetéssel szolgált rajongói számára... Tom, aki azt megelőző időszakban leginkább elutasító-, vagy kitérő válaszokat adott a Keane jövőjét illetően, 2017 decemberében meghívta egykori zenésztársát, Richardot egy - a londoni Royal Festival Hall-ban tartott - koncertjére...

 A közönség kitörő örömmel fogadta a dobost, akinek megjelenése egy új időszak kezdetével kecsegtetett.

(Tom és Richard, a Royal Festival Hall színpadán - 2017. december 12.)

tumblr_p0vdhbrq1f1vtieqvo1_640.jpg 

 2017 karácsonya pedig szinte bármely korábbi karácsonynál különlegesebbnek ígérkezett Tom számára...

...nemcsak, hogy új albuma sikereit ünnepelhette, de úgy tűnt végre meglátogatja őt egy régen látott jóbarát...

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onadayliketoday.blog.hu/api/trackback/id/tr6014912860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása