KEANE - Egy titokzatos együttes nem titkolt története

keanehungary

keanehungary

A "kicsi", a "nagy", a rapper, meg a többiek...

9. rész

2019. május 10. - keanehungary

...a turné alatt a szokásosnál is többet utaztak, gyakran végtelennek tűnő éjszakákon át... ...a vonat közös kedvenc közlekedőeszköznek számított és Tim egy idő után magától értetődőnek érezte, hogy egyik soron következő dalának a Night Train címet adja. Rövid időn belül újabb és újabb dal született, a srácok  végül arra jutottak, elérkezett az idő egy új (kis)lemezre.

A dalok többsége jóval személyesebb hangulatot árasztott az előző album dalainál... Ilyen a  Stop For A Minute is, amelyhez - hip-hop hangzást megálmodva - Tim a rap-zene közismert fenegyerekével, Kanye West  -tel képzelt el.  A rapper el is fogadta felkérést, ám végül mindössze egyetlen alkalommal vonult stúdióba a fiúkkal, majd egyéb elfoglaltságaira hivatkozva  lemondta az együttműködést. Tim ennek ellenére nem állt el eredeti tervétől, mi szerint rap-stílusban szeretne rögzíteni bizonyos dalokat. Az újabb választás egy szomáliai-kanadai rapper-re, K'Naan -ra esett. A srácok elmondása szerint a hip-hop sztár újszerű művészi látásmódot és gazdag szövegírói kreativitást hozott a közös munkába. Tom még azt is hozzátette, hogy K'Naan munkája és személyisége jóval mélyebb és összetettebb, mint ahogy az egy rapper-től úgy általában elvárható volna. 

 (közös fotón, K'Naan -nel - 2010 eleje)

306859_335413233208628_1118864859_n_1.jpg

Richard véleménye már korántsem volt ennyire pozitív. A Stop For The Minute munkálatai ugyanis - saját bevallása szerint - erősen próbára tették a dobos tűrőképességét. Elmondta, hogy időnként külön szobába is vonult, amíg K'Naan órákig sétált fel-alá a stúdióban, a megfelelő rímeket keresve.  

Mindettől függetlenül folytatták tovább a közös munkát, aminek eredményeképpen két dal került a lemezre. A már említett Stop For A Minute mellett a Looking Back volt a másik, melyhez a Rocky című mozifilm zenei anyaga szolgált alapul. Tim elmondása szerint inkább ösztönös, mintsem szándékos volt a választás; a dallam már napok óta a fejében járt, végül úgy döntött, a legújabb dala alaptémájává teszi.

  A meglehetősen szokatlan hangzású Ishin Denshin (You've Got To Help Yourself) egy japán énekesnő, Tiagarah közreműködésével készült. A dalt eredetileg egy Yellow Magic Orchestra elnevezésű japán popzenekar vette fel 1983-ban. A feldolgozás felvételei alatt a zenekar tagjai tulajdonképpen nem is találkoztak Tiagarah-val; míg az énekesnő Los Angelesben énekelte fel a szólamát, addig Tom énekét egy koppenhágai stúdióban rögzítették. 

A lemez egy másik érdekessége a 80'-as éveket idéző My Love; Tim egyetlen olyan szerzeménye, amely az ő szólóénekével került kiadásra.

 Az album talán legnagyobb kedvencévé a My Shadow című daluk vált , ami azóta is gyakran elhangzik a koncerteken. Talán ezért sem meglepő, hogy a lírai - némiképp U2 balladára emlékeztető - dal a későbbi Best Of válogatás lemezre is felkerült.

Tim - megragadva a kínálkozó lehetőségeket - egyre többször vállalt részt más előadók, együttesek munkáiban is. Közéjük tartozott többek között Kylie Minogue ausztrál énekesnő, aki február 13.-án egy fotóval ellátott posztot közölt a Twitter oldalán. "Stúdióban Stuart Price-szal, Faster T. Smith-szel és Tim Rice Oxley-val...  nagyszerű nap!" - olvasható a bejegyzésben. Mint később kiderült, Tim társszerzőként működött közre az énekesnő "Everything Is Beautiful" című albumán.  

(Stuart Price, Kylie Minogue, Faster T. Smith  és Tim - 2010 február)

65239101.jpg

Tim emellett számos produceri feladatot is ellátott, valamint felelevenítette az együttes régi kapcsolatát Fran Healy-vel, a Travis frontemberével, aminek eredményeképpen Fran rendszeresen fellépett a későbbi Night Train turnén. Az év novemberében pedig Timmel közösen jótékonysági gálát adott Berlinben.

(Backstage-ben Fran Healy-vel - Los Angeles, 2010 július 20.)

556480_335413503208601_984755550_n_1.jpg

A "Night Train" címet végül nem egy dal, hanem a nyolc dalt tartalmazó album kapta, ami ún. "EP-ént" jelent meg, 2010. május 10.-én...  

...úgy tűnt, hogy amíg a Perfect Symmerty egyfajta átmenetet képezett-, addig az igazi szakítást a "hagyományos Keane-stílussal" a Night Train hozta meg. 

A lemez ennek ellenére - elődjeihez hasonlóan - lista-elsővé vált az Egyesült Királyságban. 

A rajongók nagy része azonban csalódott volt és ezt nem is rejtette véka alá. "Kétlem, hogy tisztában vannak a ténnyel, hogy a rajongóik úgy általában nem rap rajongók..."- olvasható egyikük népszerűvé vált hozzászólása a legnagyobb videó-megosztón. 

A szakmabeliek is vegyes érzelmekkel fogadták az albumot, amely az együttes előző lemezeihez képest jóval kevésbé pörgette fel az eladási mutatókat. Az öt ország 29 helyszínét érintő  rövid turné mindettől függetlenül telt-házas koncertekkel zajlott.

(Los Angeles, Oakland - 2010. 07. 20. - Richard fotója )

oaklandlg.jpg

...ám a Keane ekkorra már nem feltétlenül a "gyerekkori jóbarátok bandája" volt,  a megszokott összetartó erő pedig gyengülni látszott.

(Lazítás Jimmy Kimmel show-ja alatt -  Las Vegas, 2010 július 22.)

p1000501.jpg

 

Ekkoriban történt, hogy Tim és Jesse szokatlan ötlettel álltak elő.

...még 2009-ben, egy görbe éjszaka során fogant meg egyikük fejében egy country zenekar alapításának ötlete, ami később, "kijózanodás után" is működőképesnek bizonyult. 

A két cimbora pedig elérkezettnek látta az időt, hogy hozzálásson a szervezéshez.

Az új formáció a Mt Desolation nevet kapta és többek között olyan vendég-zenészekkel bővült, mint Jessica Saveley-Taylor, a - Florance And The Machine koncertjén is fellépő - The Staves együttes alapító tagja.

 (Mt Desolation a kezdetekben; Jessica Saveley-Taylor, Tim, John-William Scott, Phil Renna és Jesse5140227217_9273d3c550.jpg

 Tim és Jesse elsősorban "hobbizenekarként" tekintettek a hat tagú együttesre, ami 2010 október 18.-án "Mt Desolation" címmel meg is jelentette debütáló albumát. Az elsőként megjelenő Bitter Pill még Tim szólóénekével készült, majd jött a kifejezetten közös produkciónak számító Departure.  

Az Mt Desolation-ban nem voltak a korábbiakhoz hasonlóan leosztott szerepek: Tim és Jesse egyaránt szólót énekeltek és a szerzői munkálatokban is osztoztak. 

Időközben Tomhoz is bekopogtatott "élete másik nagy lehetősége".

Hatalmas megtiszteltetésként érte a hír, hogy gyerekkori bálványai, a Queen együttes tagjai végül őt választották Freddie Mercury utódjául Anglia legnevesebb jótékonysági gálaestjére, a Prince's Trust-ra.

Tom repesett a boldogságtól, úgy érezte, végre megvalósíthatja titkos gyerekkori álmát, mi szerint "Freddie-ként léphet  a színpadra".

Külön megtiszteltetésnek érezte, hogy azt az "It"s A Hard Life" című dalt adhatta elő, amelyet a zenekar - eredeti szándékai szerint - nem kívánt többé (Freddie Mercury  nélkül) a színpadra állítani.

A 2010. november 17.-én tartott gálát számos televíziós csatorna közvetítette.

A siker pedig önmagáért beszélt: az előadás alatt szinte lélegzet-visszafojtva ülő közönség szűnni nem akaró tapssal és ovációval jutalmazta a színpadot elhagyó énekest...

(Tom Károly herceg gratulációját fogadja a Gála után. Tőle balra Tom Jones, jobbra Brian May, a Queen legendás gitárosa  - 2010)

hrh_tomjones_tomchaplin_brianmay_690.jpg

A Keane pedig mindeközben további, nagy változások elé nézett... 

Februárban nyilatkozatot tettek közzé honlapjukon, melyben tudatták, hogy Jesse ettől fogva hivatalosan is a csapat teljes jogú tagja.

A nyilatkozathoz mellékelték az emlékezetessé vált fotót, melyet Bryan Adams énekes a Comic Relief jótékonysági kampány során készített róluk. 

(Az első, "hivatalosan is közös" fotó Jesse-vel, a Comic Relief kampányhoz készült pólókban pózolva - 2011 február 18.)

578904_335413329875285_822675534_n_1.jpg

Tom rászánta magát a nagy lépésre és bő egy évtized után feleségül vette barátnőjét, Nat-et...

Tim házassága eközben egyre mélyebb válságba sodródott. Magánéleti problémái nem csak az ő - és az együttes - hangulatára nyomták rá a bélyegüket, de a dalszerzői tevékenységére is... csalódottsága pedig egyre több dalt ihletett...

Az együttes tagjai végül - a kibontakozó feszültségek ellenére is - úgy döntöttek,  nekilátnak egy újabb, közös album elkészítésének...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onadayliketoday.blog.hu/api/trackback/id/tr5314726491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása