KEANE - Egy titokzatos együttes nem titkolt története

keanehungary

keanehungary

Tökéletes szimmetria?!

8. rész

2019. március 27. - keanehungary

A srácok nem sokkal később munkához is láttak, hogy összeállítsák az új lemez anyagát. 

Tim úgy döntött, marasztalja Jesse-t, és nem csupán a stúdiófelvételek, de a turné idejére is.

Jesse, - aki ekkor még nem számított teljes jogú tagnak az együttesben- sajátos érzékkel hengerelte le annak tagjait és a környezetükben levőket... Úgy tűnt, hozzáállásával új színt hozott az zenekar életébe. Humor, lelkesedés és ötletek tekintetében pedig egyszerűen felülmúlhatatlannak bizonyult. 

Tim elsöprő energiával vetette bele magát a stúdió-munkálatokba. 

Tom pedig - aki számára ez az időszak egy új élet kezdetét jelentette - az addiginál is nagyobb lelkesedéssel fogadta Tim ötleteit. Eközben interjúk tucatjaiban számolt be megrendítő őszinteséggel korábbi problémáiról. Gyakran hozzátette, úgy érzi, barátai segítségével sikerült végleg lezárnia életének e nehéz időszakát. 

"Mindent elveszíthettünk volna - nyilatkozta egy alkalommal - de a régi barátság, ami összeköt minket, nem hagyta, hogy mindez megtörténjen..."

A kibővült zenekar új lehetőségekkel kecsegtetett Tim számára, aki készen állt, hogy merőben új hangzásvilággal kísérletezzen... Az addig megszokott vokál-billentyű-dobok hármasa mellé behívta a gitárokat és a különböző ütősöket. A gyerekkor iránti nosztalgia jegyében idézte meg dalaiban a '80-as évek jellegzetes szinti-pop világát, helyenként némi David Bowie hatással megspékelve.

Az új dalok többsége - az addig megszokott melankólia helyett - vidám és optimista hangulatot árasztott, a szövegekből pedig - ha nem is tudatosan - szinte teljesen kiszorult a személyes jelleg. Úgy tűnt tehát, az új lemezzel messze maguk mögött hagyják a a Hopes And Fears és az Under The Iron Sea zenei világát.

 A lemez - az első single-nek szánt dal után - A Perfect Symmetry, azaz a "tökéletes szimmetria" címet kapta. Az első kislemez azonban mégis egy olyan dalhoz fűzödött, amely minden tekintetben meglepetés volt a rajongók és a kritikusok számára.

 

A dalt - melynek a dallama mellett a társadalmi kérdéseket  feszegető szövege is rendhagyónak bizonyult - a szakma és rajongók egy része fanyalgással fogadta.  A Spiralling azonban - a rossz előjelek ellenére is - nem várt népszerűségre tett szert és  gyorsan utat tört magának a rádiós lejátszási listákon.

(A Spiralling-hez készült promóciós fotón - 2008)

318794_112646408880231_1821972342_n.jpg

 A megjelenése utáni első hétben a világ legtöbbet játszott dalává vált, a fiúk pedig a legjobb zeneszámnak ítélt díjat vehették át érte az azévi Q Awards gálán. 

 (Tim, Tom és Richard a Q Awards díjátadó gála után - London, 2008. 10. 06.)

tom_chaplin_q_awards_2008_awards_ceremony_gwwcqjjj56ol_1.jpg

A "korai Keane" dallam-világát talán leginkább a The Lovers Are Losing című dal idézi. A metaforákkal gazdagon tűzdelt szövegben Tim általánosítja az emberi kapcsolatokból kiveszni látszó szerelem, szeretet hiányának problémáját. 

("...I dreamed I had nothing at all, nothing but my own skin...")

 Az album címadó dalában, a kőkemény társadalomkritikát megfogalmazó Perfect Symmetry-ben megjelenik az emberiségben való teljes csalódottság érzése. Mindemellett eltökélt célja, hogy felrázza az embereket, nyomatékosítva, hogy itt az idő tenni a közös jövőért...

"...I wish I could make sense of what we do
Burning down the capitols
The wisest of the animals

Who are you, what are you living for
Tooth for tooth, maybe we'll go one more...

...And maybe you find, life is unkind
And over so soon
There is no golden gate
There's no heaven waiting for you..."

 

 

 A You Haven't Told Me Anything - gel Tim  visszatekint az együttes kritikus időszakára, utalva Tom Japánból való eltűnésére és annak hatásaira. 

A lemez egyik legizgalmasabb dalának a - francia dalszöveggel is megjelentetett - Black Burning Heart tűnik, mely egy titkos vérszerződés történetét dolgozza fel. A kérdésre, mi szerint sor került-e ilyesmire a tagok életében, Tim zavartan mosolyogva nemmel válaszol.  

...és míg Better Than This  esetében érzékelhető a már említett David Bowie-hatás, addig az Again And Again ízig-vérig "szinti-rock" melódia. 

A Playing Along pedig egy - szintén Keane-től szokatlanul - egyszálgitáros ballada. 

 A felvételek remek hangulatban zajlottak a londoni, párizsi és berlini stúdiókban, az együttesről pedig - a hangulathoz illő - vidám, színes-ruhás fotók egész sorozata készült.  

 e562e1b4dbfd4fcae60c3fe43966daad.png

A Berlinben töltött időszak különösen produktívan telt... Tim elmondása szerint ekkoriban ragadta mindnyájukat magával a német Bauhaus mozgalom dizájn-koncepciója, melynek szellemében egy koreai művész, Osang Gwon később elkészítette a fiúk életnagyságú szobrait. 

osang-gwon-keane-8.jpg

A szobrok, melyek az albumhoz mellékelt leporellón is feltűnnek,  a "tökéletlen szimmetria" benyomását keltik.

x213192813155912896_6.jpg

 Az új lemezt, ami - az előzőekhez hasonlóan - a listák élén landolt az Egyesült Királyságban - vegyes és jobbára szélsőséges kritikák fogadták. ...és bár szép számmal tudhattak magukénak újabb rajongókat, úgy tűnt, jó néhányan el is fordultak tőlük.

A zenekar tagjai - mindettől függetlenül - igyekeztek jó hangulatban folytatni a turnét és túljutni az őket ért kritikán. Utóbbiban a rajongók is segítségükre voltak, akik a már megszokott lelkesedéssel fogadták őket a koncerteken. A együttes pedig hasonló lelkesedéssel fogadta a szép számmal érkező fesztivál-felkéréseket.

Tim, Tom és Richard eközben kitartóan hangoztatták, hogy - hosszú idő után - végre kifejezetten élvezik a közös munkát. Mindezt alátámasztani látszott Tom vidám amatőr-filmes sorozata is, amely az együttes "kulisszák mögötti" életére fókuszál s amely később "Tom's mini docs" címmel került fel a legnagyobb videómegosztóra.

A zenekar kibővülése azonban - az új kihívások mellett - a szerepek átrendeződését is jelentette.  

 (Tom, - ezúttal szólógitárral - a Párizshoz közeli Rock-en-Seine fesztiválon - 2009. 08. 28.)

letoltes.jpg

 S bár az együttes mindennapjaiban látszólag gyökeret vert az a bizonyos "tökéletes szimmetria",  ők hárman mégis úgy érezték; valami végképp megváltozott... 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onadayliketoday.blog.hu/api/trackback/id/tr1614681864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása