KEANE - Egy titokzatos együttes nem titkolt története

keanehungary

keanehungary

Túl a csúcson...

7. rész

2019. március 08. - keanehungary

...és komolyan gondolta. Tom készen állt az újrakezdésre. 

Gőzerővel kezdett "dolgozni magán"; a rehabilitáción túl különböző szakembereket keresett fel, akik segítettek a számára helyes életmód kialakításában.

Speciális diéták, sport és  - természetesen - minden egészségre káros anyag mellőzése... Kiszorította mindennapjaiból az alkoholt és igyekezett végleg megválni a cigarettától is. Ekkoriban került a kezébe Alice Cooper életrajza, aki könyvében kifejtette, mennyit segített neki a golfozás a drogokról való leszokásban..

...és bár 2007 februárjában még túlsúllyal küszködve, nem túl jó mentális állapotban került  a kamerák kereszttüzébe, néhány hónap elteltével már mindenki számára érzékelhető volt a változás. Júniusban ugyanis egy szemlátomást is fitt, kiegyensúlyozott és ereje teljében lévő énekes lépett a londoni o2 közönsége elé, aki valósággal lenyűgözte a rajongóit.  

(Tom, rajongók gyűrűjében - o2 Aréna, London, 2007. júnis. 21.)

10402632_10202233629817814_5459179790020439734_n.jpg

Tom szinte ragyogott, az együttes pedig egyre több felkérést kapott prominens és nagy tömegeket mozgató rendezvényekre.

 (Crystal Ball a o2 Arénában - London, 2007)

Utóbbiak közé tartozott többek között a Live8, a Live Earth, vagy a nagy múltú War Child jótékonysági koncertek.

Mindezek mellett pedig még javából zajlott az Under The Iron Sea turné, tetházas koncertek egész  sorozatával.

(Mindenki tombol! - koncerthangulat 2007-ből)

988633_4929927601646_1702382990_n.jpg

 A Live Earth show-n - melyet a BBC legtöbb csatornája élőben közvetített - olyan előadók mellett léphettek a Wembley Stadion színpadára, mint például a Genesis, a Metallica, Madonna, vagy akár John Legend.   

 (“Nem számít, milyen hangotok van, énekeljetek, ahogy csak tudtok... !”- Tom éneklésre buzdítja a teltházas Wembley Stadion közönségét- London, 2007. július. 7.)

10368409_10202024667273881_3429856261084728520_n.jpg

 A közelgő War Child koncertre - jótékonysági célzattal - pedig már saját kislemezzel is készültek. Az albumra újdonsült szerzeményként került fel a The Night Sky című dal, amely egy háborús övezetben élő gyermek szemszögéből íródott és az iraki konfliktus eseményeire reflektál.

 

 

 Tim, aki ekkoriban már nem érezte, hogy aggódnia kellene Tomért, új kihívásokat talált és egyre többször "tekintett ki" az együttesből...

Az előzőleg Gwen Stefani-val (No Doubt) folytatott együttműködés sikere ebben az évben tetőzött csak igazán, Tim pedig további inspirációt kapott a más művészekkel való közös munkára...

(Tim szerzeménye, az Early Winter, ezúttal Gwen Stefanival - az énekesnő The Sweet Escape című albumáról)

 

 A War Child koncertre való készülődés azonban próbára tette az együttes tagjait, akik fontolóra vették, hogy ez alkalomra egy közkedvelt Queen-dalt is színpadra állítanak.

Mivel a kezdetektől játszottak feldolgozásokat, ekkor már jó ideje tisztában voltak vele, hogy Tom kivételes tehetséggel imitálja Bono-, McCartney-, de akár Freddie Mercury hangját és előadásmódját... ...mindehhez társul Tim baritonja, mely olykor David Bowie jellegzetes hangját idézi... Az Under Pressure így ekkora már az együttes egyik közös kedvencévé vált.

Basszusgitáros híján azonban gyorsan elvetették az ötletet, mi szerint a Queen örökzöldje volna a War Child-fellépés egyik meglepetés-produkciója. Felmerült ugyan, hogy keresnek még egy zenészt az alkalomra, az időkeret azonban túl szűkösnek bizonyult...  

Adamnek végül támadt egy "mentőötlete".  A koncertek alkalmával gyakran beszélgetett a színpad körül segédkező road-okkal, így fülébe jutott, hogy egyiküknek saját zenekara van. 

Hamarosan be is mutatta az együttesnek Jesse Joseph Quin-t, akinek rögtönzött gitárjátékával végül az együttes összes tagját sikerült meggyőznie.

A kérdésre pedig, - miszerint részt venne-e a vészesen közelgő War Child produkcióban - Jesse lelkesen mondott igent. 

  (Jesse Quin, a "roady"-ból lett Keane-gitáros) d7ffad4f45664d74822d5d8ce52ebd96.jpg

A novemberben sorra kerülő esemény házigazdája és legfőbb támogatója maga az együttes volt.

Az ominózus fellépésen pedig - Jesse mellett - vendég-művészként Teddy Thompson, az Anglia-szerte ismert folk-zenész gitározott.

(Az "Under Pressure" és Jesse debütálása, a War Child jótékonysági koncertjén- 2007. november 1.) 

Az zenekar két dal erejéig Lily Allen -nel is színpadra lépett, akivel az Everybody's Changing-et és az énekesnő Smile című dalát adták elő.

 Az este - egyéb fellépők mellett - végül sikeresen zárult és mintegy 1,5 millió font gyűlt össze a háború áldozatainak javára.

A fellépés sikerén és az újdonsült gitáros lelkesedésén felbuzdulva Tim később úgy döntött, újrahangszereli néhány, a következő albumhoz tervezett dalát. ...kiderült ugyanis, hogy Jesse nem "csak" a gitárokat kezeli magabiztosan, de más hangszerekkel - mint a dobok, ukulele, vagy  akár a billentyűsök - is remekül boldogul.

 Timet lenyűgözték Jesse képességei, aki -mindemellett- tele volt ötletekkel. 

Tim pedig ekkor már nem egyszerűen egy új album terveit szövögette, de úgy gondolta, itt az ideje meglepni a rajongókat valami - a Keane-től merőben szokatlan- újdonsággal...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onadayliketoday.blog.hu/api/trackback/id/tr4414666959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása