KEANE - Egy titokzatos együttes nem titkolt története

keanehungary

keanehungary

Strangeland blind...

10. rész

2019. június 24. - keanehungary

Tim igyekezett "kiírni magából" minden csalódását, az eredmény pedig nem maradt el; 2011 őszére "nagylemeznyi dal" született. ...ezek után nem volt más hátra; a zenekar ismét stúdióba vonult.

William Boyd hasonló című regénye alapján Tim a  "Strangeland" nevet szánta az albumnak. 

Mindemellett úgy tervezte, hogy  - amennyire csak lehet - "visszakanyarodik a gyökerekhez" és - mind szövegben, mind hangzásban - visszahozza a "korai" Keane-albumok hangulatvilágát.

 (Stúdióban a Strangeland felvételeinek idején- 2011. év vége) 10469_146863035458568_573767462_n.jpg

 Egy ilyen, nosztalgiázás eredményeként született az a Sovereign Light Café című dal is, melyet gyakorlatilag már a korábbi turnék alatt játszott a zenekar, és ami a Somewhere Only We Know -hoz hasonlóan gyerekkoruk ikonikus helyszíneire vezet vissza... A dal középpontjában egy kávézó áll, mely egy közeli világítótoronyról, a Sovereign Lighthouse-ról kapta nevét és kedvelt találkozóhellyé vált a helyiek számára. 

Tom afféle "nosztalgikus sétát" tesz a videóban, ahol feltűnik gyerekkoruk egyik legkedvesebb találkozó-helye, a dalban is említett East Parade, a hozzá tartozó dokkokkal és jégkémes bódéval, majd a - későbbi borítón is látható - jellegzetes "kockaépületekkel".  Az utolsó állomás pedig nem más, mint maga a Sovereign Light Café. 

 (Pihenő a forgatás szünetében - hol máshol, mint a Sovereign Light Café teraszán?! - 2012 május)

9b6ca78e97f819d52f6bfa8c028dfa9d.jpg

A Tim párkapcsolati válsága ihlette Disconnected -et  - a Sovereign Light Café-hoz hasonlóan - ekkora már szintén több-kevesebb rendszerességgel játszották koncertjeiken. A dalhoz, - amely tulajdonképpen Tim válását dolgozza fel - Juan Antonio Bayona és Sergio G. Sánchez spanyol rendezők készítettek átütő erejű videót. A klipet egy elhagyott barceloniai "kísértetházban" forgatták, és egy egymástól eltávolodott pár történetét dolgozza fel, akik - szürreális jelenetek kíséretében - "megkérdőjelezik lét-és nemlét fogalmát".

A spanyol színésznő, Leticia Dolera főszerepével készült rendhagyó videó végül elnyerte "az év zenei videójának" járó díjat, a Q Magazin az évi díjkiosztóján.

(Tim és Tom, a Q Magazin díjának átvétele után - 2012. október 22.)

398250_158778154267056_506871413_n.jpg

Tim szeretett volna egyfajta egyensúlyt tartani "hagyományos Keane-stílus" és az előző évek kísérletezgetése között, így a dalok többsége nem vált különösebben formabontóvá. A - szintén párkapcsolati viharokra  reflektáló - Silenced By The Night afféle klasszikus popdalnak mondható és gyakorlatilag nincs ez másként az album többi részével sem; az On The Road, a You Are Young, vagy akár a The Starting Line jobbára "Keane-alapokra" helyezett, könnyed, slágeres szerzemények. A lemez összességében vegyes fogadtatást kapott, noha Angliában arany minősítéssel - a Keane-albumok történetében negyedik alkalommal -  első helyet szerzett. Ezzel a rekorddal pedig azóta is olyan előadókkal vetekszenek, mint a The Beatles, az ABBA, vagy a Led Zeppelin.

A fiúk ezek után újra nagyszabású turnéra indultak, amely -stílusosan - Bexhill-ben kezdődött és amely ezúttal Kelet-Európai helyszíneket is magába foglalt. Így történhetett meg, hogy - fennállása alatt először -  Magyarországra is ellátogatott a zenekar! 

(Rajongók százai csápolnak a budapesti Petőfi Csarnokban, 2012. október. 30.-án)

400350_10151154690471843_803586617_n.jpg

 A budapesti koncert - a közönség kis létszáma ellenére - kirobbanó sikert aratott, a rajongók jó része szinte az összes dalt egy emberként énekelte együtt Tommal.

A turné többi állomását is hasonló-, de inkább jóval nagyobb lelkesedés kísérte...

zenekaron belüli konfliktusok azonban egyre mélyültek...

A csapatszellem már korántsem működött úgy, mint régen, a tagok közötti feszültség pedig olykor már a külvilág számára is érzékelhetővé vált.

Tom - aki korábban egyöntetűen elutasította egy szólókarrier gondolatát - egyre gyakrabban fontolgatta, hogy a zenekartól független, külön utakra lép. Adam pedig - aki ekkor már rég nem kísérte az együttest turnéikon - elsődleges támogatójává vált Tom szóló-törekvéseinek.

A zenekar mindemellett beütemezett még egy "Best Of" válogatást, amely végül 2013 nyarára készült el.  Az albumon olyan, korábban ismeretlen dalok is megjelentek, mint  például a "Higher Than The Sun", vagy a "Won't Be Broken".  

 Augusztus 26.-én, a turné utolsó koncertje után egy nappal pedig rögzítették a válogatáshoz szánt videót; egy akusztikus koncertet, melyhez a rajongók kívánságai alapján állították össze repertoárt. 

 

 A "Best Of-lázban égő" rajongók joggal érezhették, hogy új fejezet kezdődött az együttes történetében... októberben azonban olyan hírt kaptak, ami szinte egy csapásra szertefoszlatta ezeket a reményeket.

 Tim, Tom, Richard és Jesse bejelentették ugyanis, hogy -sok-sok együtt töltött esztendő után- a következő éveket egymástól külön képzelik el... ...és míg egyes lapok egyenesen az együttes feloszlását emlegették, Tim és Tom - miközben kitartóan cáfolták a feloszlás hírét - megerősítették, hogy  bizonytalanok az együttes jövőjével kapcsolatban. 

Tom ezzel egyidejűleg bejelentette, hogy hamarosan apai örömök elé néz, emellett szólóelőadóként tervezi további pályafutását. 

 ("Összezárva" - Q Magazin, 2013. október)1451954_10201094091330064_1933515453_n.jpg

A zenekar ezután még eleget tett néhány felkérésnek, majd Tom egymaga Ausztráliába repült, hogy rendezze gondolatait és kezdetét vehesse egy "új életnek"...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onadayliketoday.blog.hu/api/trackback/id/tr7714825780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása